Merja: 9 vinkkiä joilla teet vaelluksestasi koiran kanssa unohtumattoman elämyksen
Koiraystävän mukaan ottaminen vaellukselle on iso juttu. Yleensä kaikki sujuu hyvin ja ilman ongelmia, kun sekä ihmisen että koiran riittävästä valmistautumisesta ja varusteista huolehditaan. Näillä vinkeillä teet vaelluksestasi oman karvakaverisi kanssa unohtumattoman elämyksen.
Tämän kirjoituksen on laatinut Merja Fröberg, joka oli retkikuntani jäsenenä cockerspanielinsa Qillan kanssa vuoden 2018 Haltin valloituksella. Kursiivilla tehdyt lisäykset ovat eräopas Petterin tekemiä. Haltin valloitus on koiraystävällinen vaellustuote. Asiakkaiden koirat pääsevät mukaan ilmaiseksi. Olen huomioinut koirat niin Kilpisjärven majoituksessa kuin myös retkisuunnitelmassa. Kaikki kuvissa esiintyvät koirat ovat olleet mukana järjestämilläni Haltin valloituksilla.
1. Harjoitelkaa etukäteen asioita jotka eivät ole koiralle tuttuja
Etukäteen kannattaa harjoitella, että koira osaa rauhoittua tauolle ja leiriin, jos se ei ole koiralle tuttua. Koira kannattaa myös totuttaa rauhoittumaan vieraissa paikoissa, kuten tuvissa. Tuvissa ei ole ylimääräistä tilaa ja vaellusporukan häärätessä ihmisiä liikkuu sisään ja ulos.
2. Huomioi koiran aktiivisuustason ja energiatarpeen nousu
Verrattuna koiran normaaliin arkipäivään koirankin aktiivisuustaso kasvaa vaelluksella. Vaikka eteneminen olisi rauhallista, on koirakin liikkeellä vaellusporukan mukana koko päivän.
Vaelluksella koiran energiantarve 1,5-2-kertaistuu. Koiralle kannattaa varata mukaan päivittäisen ruuan lisäksi välipaloja, esimerkiksi lihalastuja tms nopeaa energiaa, ja tarjoilla samalla kun ihmiset pitävät taukoa.
3. Totuta koirasi vaellusruokaan jo ennen vaellusta
Jos vaellukselle mukaan ottamasi ruoka on eri ruokaa kuin koira syö normaalisti, kannattaa koira totuttaa vaellusruokaan jo ennen lähtöä.
Helpointa vaellukselle on ottaa mukaan koiralle esimerkiksi nappuloita tai kuivalihaa. Kuivaliha on rasva- ja energiapitoista, mutta vahvana ruokana se ei välttämättä sovi kaikille koirille. Jollain valmistajilla on myös valmiina erilaisia kuivattuja reissuruokia koirille.
Itse pakkasin vaellukselle koiralle mukaan kuivalihaa ja pikakaurahiutaleita, joista turvotin koiralle lihapuuron aamuin illoin. Lisäksi se söi lihalastuja tauoilla.
4. Ota hyöty irti koirien lisäravinteista
Minulla oli varmuuden vuoksi mukana myös nesteytysjuomaa (tälläisiä löytyy esimerkiksi Royal Caninilta, Fit Dogilta & Flying dogilta).
Kannattaa miettiä myös esimerkiksi Nutri-plus geelin tai vastaavan pikaenergiatuotteen mukaan pakkaamista.
5. Varaudu koiran ensiapuun
Koiralle on hyvä varata mukaan ensiapua varten välttämättömät tarvikkeet. Minulla oli mukana koiran kipulääkettä, itsekiinnittyvää sidettä, haavataitoksia, tassuvoidetta sekä tossut.
Osa vaeltajista käyttää koiralla tossuja koko vaelluksen ajan, mutta rakkakivikossa tai muuten vaikeassa maastossa ne saattavat hankaloittaa koiran liikkumista. Tossut myös kastuvat helposti ojien ylityksissä joten lämpimällä ilmalla tassut saattavat hautua märissä tossuissa. Itse pukisin tossut vain tarvittaessa.
Kannattaa miettiä myös miten toimia jos koira loukkaantuu keskellä erämaata? Kuinka se saadaan kannettua pois maastosta, antaako se vieraiden ihmisten käsitellä itseään?
Joskus tulee vastoinkäymisiä. Meillä oli Qillan lisäksi mukana myös Melli-koira, mutta Melli joutui omistajansa Julian kanssa palaamaan samaa reittiä takaisin toisen vaelluspäivän aamuna. Päätös tästä tehtiin jo ensimmäisen päivän iltana, kun kävi ilmi että Mellin kynsi on alkanut rikkoutua pahaenteisesti. Kynnen lisärikkoutuminen olisi voinut johtaa jalan toimintakyvyttömyyteen, joten oli viisaampaa olla jatkamatta matkaa syvemmälle erämaahan. Saattelin Mellin ja Julian takaisin tienvarteen ja palasin juosten leiriin, josta jatkoimme retkikunnan kanssa päivän vaellusta. Katso tilanne alla olevan 1. päivän videon loppupuolelta ja 2. päivän videon alkupuolelta. Kaikki videot vuoden 2018 Haltin valloitukselta löydät tästä soittolistasta.
6. Huolehdi koiran palautumisesta ja ruumiinlämmöstä
Pitkät vaelluspäivät rasittavat myös koiraa samoin kuin ihmistä. Koiralle kannattaa varata telttaan/tauoille oma lämmin makuualusta sekä takki. Takki auttaa pitämään koiran lämpimänä, ja esim. fleeceloimi myös kuivaa koiran samalla. Kannattaa miettiä vaatteiden/alustan monikäyttöisyyttä, koska kaikki ylimääräinen lisää painoa rinkassa.
7. Noudata paikallisia lakeja ja sääntöjä
Koira tulee tunturialueella pitää kytkettynä, suosittelen ehdottomasti vetovyötä, joustavaa remmiä ja koiralle valjaita. (Lisäys: Jos käytät koirallasi valjaita, kannattaa ottaa lisäksi myös panta siltä varalta, että valjaat alkavat hiertää). Joustotalutin tuo liikkumavaraa hankaliin maastonkohtiin. Toiset käyttävät mielummin flexiä, mutta kannattaa huomioida kanssavaeltajat ja heidän turvallisuutensa.
Katso Metsähallituksen ohjeet koiran kanssa liikkumiseen tästä.
Haltin valloituksella ohitamme ennen vaelluksen aloitusta Norjan tullin ja siksi mukaan lähtevien koirien on täytettävä Ruokaviraston sanelemat kriteerit.
8. Helteellä huolehdi koiran riittävästä nesteytyksestä ja vilvoittelusta
Jos vaelluksen aikana on helle, muista huolehtia koiran riittävästä nesteytyksestä ja vilvoittelusta.
Vuoden 2018 Haltin valloituksen viimeisenä päivänä meitä koetteli raju helle. Säännöllisestä viilennyksestä ja nesteytyksestä huolimatta Qilla väsähti viimeisellä 500 metrillä. Lämpöhalvaus saatiin kuitenkin torjuttua tehokkaalla ensiavulla: 1. kaadoimme juomavetemme Qillan päälle, 2. vuorasimme sen avaruuspeitteeseen siten, että kultainen puoli on ulospäin ja hopeinen sisäänpäin (näin peite toimii viilentävästi), 3. kannoimme Qillaa loppumatkan, 4. veimme sen ilmastoituun autoon ja 5. annoimme sen levätä koko loppupäivän varjossa. Katso tilanne alla olevan videon loppupuolelta. Kaikki videot vuoden 2018 Haltin valloitukselta löydät tästä soittolistasta.
9. Huomioi muut ihmiset
Tuvissa on tärkeää että kaikki reissussa mukana olevat ihmiset muistavat ottaa koiran huomioon eivätkä esimerkiksi vahingossa päästä sitä livahtamaan ovesta. Vastuu on aina omistajalla.
Vaikka koirasi on sinulle tärkeä, kannattaa ottaa huomioon että osa vaeltajista saattaa vierastaa tai jopa pelätä koiria.
Kysy ja keskustele koiran kanssa vaeltamisesta facebookissa
Vinkkejä koiran kanssa vaeltamisesta voit kysyä ja löytää mm. Vaelluksen & retkeilyn aloittaminen -ryhmästä. Jos haluat kuulla Käsivarren ympäristön kohteista ja reiteistä, siihen mainio ryhmä on Käsivarren vaeltajat. Tervetuloa mukaan!
Sähköpostilistallani saat säännöllisesti hyödyllisiä vaellusvinkkejä
Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi (varsinkin jos olet Hotmail- tai Gmail käyttäjä). Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.