Häkämyrkytyksen ennaltaehkäisy
Tämä blogijulkaisu on Talvivaelluskurssin mainos. Se sisältää Talvivaelluskurssiin kuuluvan kolmesivuisen artikkelin "Häkämyrkytyksen, tulipalon ja palovammojen ennaltaehkäisy" 1,5 ensimmäistä sivua.
Miten hiilimonoksidi syntyy?
Hiilimonoksidia voi syntyä useilla eri tavoilla. Keittimien käytön kontekstissa kyseessä on epätäydelliseen palamiseen liittyvä kemiallinen prosessi, jota voisi kansankielisesti kuvailla seuraavasti:
Jos palaminen on täydellistä, hiilimonoksidi (CO) poimii itselleen toisen happiatomin, muuttuen hiilidioksidiksi (CO₂). Epätäydellisessä palamisessa hiilimonoksidi sen sijaan ei kerkeä poimia itselleen toista happiatomia, eikä jäähdyttyään enää pysty siihen. Tilaan jossa epätäydellistä palamista tapahtuu, alkaa kertyä hiilimonoksidia, mikäli ilmanvaihto on riittämätöntä.
Keittimiä käytettäessä epätäydellistä palamista aiheuttaa monet tekijät. Yleisesti tunnistettuja tekijöitä ovat:
keittimen ja / tai kattilan muoto
keittimen ja / tai kattilan lämpötila
käytettävä polttoaine
keittimen teho (riippuu mm. keittimen mallista ja polttoainepullon paineistuksesta)
kattilan pohjan etäisyys liekistä (sekä liian matala että liian korkea etäisyys voivat aiheuttaa epätäydellistä palamista)
keittimen hapensaanti
keittimen kunto ja puhtaus
Kattilat joiden pohjassa on lämmönsiirrin (ts. lämmönkerääjä, lämmönvaihdin, rivat) ovat keränneet huonoa mainetta, koska niiden kanssa on sattunut hiilimonoksidimyrkytyksiä. Todellisuus on kuitenkin monimutkaisempi: lämmönsiirrinkattila joka tuottaa hiilimonoksidia jollain keittimellä, saattaa toisen keitinmallin kanssa tuottaa vähemmän hiilimonoksidia kuin tasapohjainen kattila. Asiaan vaikuttavat eri keitinmallien erilaiset suuntaukset liekissä sekä astiankannattimien korkeus suhteessa liekkiin. Siksi jokaisen kattila- ja keitinmallin yhteensopivuus on testattava erikseen.
Miten hiilimonoksidi vaikuttaa?
Kun ihminen hengittää hiilimonoksidia, se kiinnittyy hemoglobiinin rautaioneihin jopa 200-250 kertaa vahvemmin kuin happi, mikä heikentää veren kykyä kuljettaa happea elimistössä. Kun hiilimonoksidin pitoisuus veressä kasvaa tarpeeksi suureksi, se voi johtaa tajunnan menetykseen. Suomessa häkämyrkytyksiin menehtyy vuosittain noin sata ihmistä. Suurin osa myrkytyksistä tapahtuu kotona ja mökillä.
Hiilimonoksidimyrkys: ennaltaehkäisy ja varautuminen
Jatkuva ja riittävä ilmanvaihto. Huolehdi erityisen hyvästä ilmanvaihdosta tyynellä kelillä.
Tunne kalustosi: Varmista että käyttämäsi polttoaine-, keitin- ja kattilayhdistelmä ei tuota liikaa hiilimonoksidia. Jos käytät keitintä, jossa on liekinsäätö, asiaan vaikuttaa liekinsäädön taso. Jos käytät keitinlaatikkoa, jossa on ritilä, asiaan vaikuttaa ritilän korkeus. Lisäksi keitinlaatikon malli voi rajoittaa keittimen hapen saantia.
Varmista keittimen kunto ja puhdista se tarvittaessa.
Pidä keittimen pullossa yllä riittävää painetta puhtaan palamisen varmistamiseksi (liian vähäinen tai liian korkea paine voi lisätä hiilimonoksidin syntymistä).
Tarkkaile palamista (näkö- ja kuuloaisti) ja puutu asiaan ajoissa jos keittimen toiminta ei vaikuta normaalilta.
Varmista keittimen riittävä hapensaanti. Keittimen ympärillä ei saa olla asioita jotka tukkivat sitä (esim. tuulensuojan käyttäminen lisätehon toivossa voi lisätä hiilimonoksidin syntymistä).
Hiilimonoksidimittareiden käyttö: Hiilimonoksidia ei voi havaita aisteilla, eikä sen syntymistä voi koskaan kokonaan estää. Kyse on turvallisen pitoisuuden rajoissa pysymisestä. Mittareiden käyttö auttaa havaitsemaan vaaralliset pitoisuudet ajoissa. Vähintäänkin käyttämäsi kalusto tulee olla testattu mittauksilla ennen vaellukselle lähtöä.
Turvallisuussuunnitelmassa on oltava toimintasuunnitelma häkämyrkytyksen varalle (esim. ensiapu, milloin ja miten evakuointi jne.)
Käytettäessä keittimiä teltta- ja keitinvalmistajien ohjeiden vastaisesti teltan sisässä, on sattunut hiilimonoksidimyrkytystapauksia, joista löytyy runsaasti tietoa. Tutustu aiheeseen lisää:
Randulf Valle: Luktfri, usynlig og dødelig (suom. Hajuton, näkymätön ja tappava) (09.12.2024) (jos et osaa norjaa, suosittelemme lukemaan kääntäjän kautta)
Tähän päättyy artikkelin ensimmäinen sivu. Loput sivut ja paljon muuta materiaalia saat käyttöösi Talvivaelluskurssilla.
Sähköpostilistallani saat kuulla vaellusvinkkejä
Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi. Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.