Skinien eli pitokarvojen ABC
Tämä blogijulkaisu on Talvivaelluskurssin mainos. Se sisältää Talvivaelluskurssiin kuuluvan viisisivuisen artikkelin "Skinit eli pitokarvat" ensimmäisen sivun.
Mitkä on skinit?
Onpa sinulla sitten tunturi- tai metsäsukset, hiihtovaelluksella ne ovat hyödyttömät ilman skinejä (ts. nousukarvat / pitokarvat). Skinien antama pito mahdollistaa ahkion vetämisen hankalissakin maastoissa. Skineissä on oma liimapinta, joka mahdollistaa niiden irrottamisen ja uudelleenasennuksen suksen pohjaan. Monet päätyvät pitämään skinejä suksissa koko vaelluksen ajan, koska myös tasaisella skinien tuoma pito helpottaa ahkion vetämistä. Alamäessä skinit tuovat turvaa estämällä vauhtia kiihtymästä liikaa. Siksi vaelluskäytössä vapaalaskijoilta peritty termi "nousukarva" on hieman harhaanjohtava.
"Skin" sukset
On olemassa ns. "skin" mallisia suksia, joiden pohjassa on integroitu pitokarva. Tällaiset sukset eivät sovellu käytettäväksi hiihtovaelluksillamme ja syyt siihen avaamme artikkelissa "Sukset, siteet ja monot". Kun puhumme skineistä, emme tarkoita integroituja, vaan irroitettavia pitokarvoja.
Nylon, mohair ja mix
Skinien karva valmistetaan nylonista, mohairista tai niiden sekoituksesta. Nylon on synteettinen materiaali ja mohair puolestaan valmistetaan angoravuohesta saatavasta hienolaatuisesta villasta. Mixissä eli nylonin ja mohairin sekoituksissa on yleensä 30-35% nylonia ja 65-70% mohairia.
Materiaalivalinta riippuu olosuhteista ja hiihtäjän omista mieltymyksistä. Alla on kerrottu materiaalien vahvuuksia ja heikkouksia, jotta sinun on helpompi löytää itsellesi sopivat skinit.
Nylonin plussat ja miinukset:
+ kestää kulutusta pitkään
+ pitää paremmin kuin mohair
+ säilyttää hyvin ominaisuutensa plussakelissä
- luistaa heikommin kuin mohair
Mohairin plussat ja miinukset:
+ luistaa paremmin kuin nylon
+ säilyttää hyvin ominaisuutensa kovissa pakkasissa
- ominaisuudet heikkenevät plussakelissä
- kuluu nopeasti
Mixin plussat ja miinukset:
+ kestää kulutusta pitkään
+ luistaa paremmin kuin nylon
+ pitää paremmin kuin mohair
- ei ole koskaan paras, vaan edustaa kompromissia, joka häviää pidossa nylonille ja luistossa mohairille
Tähän päättyy artikkelin ensimmäinen sivu. Loput neljä sivua ja paljon muuta materiaalia saat käyttöösi Talvivaelluskurssilla.
Seuraavien sivujen alaotsikot:
- Pituudet ja leveydet
- Skinien valinta
- Säilyttäminen ja kiinnittäminen
- Suksien pohjat pois auringosta
- Kyllästäminen
- Liimapinnan huolto
- Vuokraamot
Sähköpostilistallani saat kuulla vaellusvinkkejä
Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi. Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.