Suksien ABC

16.12.2024

Tämä blogijulkaisu on Talvivaelluskurssin mainos. Se sisältää Talvivaelluskurssiin kuuluvan kuusisivuisen artikkelin "Sukset, siteet ja monot" ensimmäisen sivun.

Wild Adventures Norh:n hiihtovaelluksiin suositeltavia suksityyppejä on kaksi: tunturisukset ja metsäsukset. Kummatkin ovat leveitä suksia, jotka on suunniteltu latujen ulkopuolella hiihtämiseen.

Tunturisukset

Terävien teräskanttiensa ansiosta tunturisukset ovat parhaimmillaan tuulen kovettamilla avotuntureiden hangilla ja jäisillä tuntureiden rinteillä. Tunturisukset ovat ensisijainen suosituksemme esimerkiksi Käsivarren erämaahan ja kolmen valtakunnan alueelle.

Huomioi että on myös tunturisuksia, joissa ei ole teräskantteja. Tällaiset tunturisukset on suunniteltu koiran kanssa liikkumiseen. Emme suosittele teräskantittomia suksia hiihtovaellukseen, koska ne eivät pure yhtä hyvin alustaan. Jos kuitenkin jo omistat sellaiset, etkä halua hankkia / vuokrata teräskantillisia tunturisuksia, voit pärjätä niillä.

Muotoilun ja sopivan pituuden ansiosta tunturisukset on verrattain näppärä hallita. Laskettelutaitoinen hiihtäjä oppii myös tekemään niillä laskettelukäännöksiä alamäkeen.

Jos uutta lunta sataa paljon ja tuuli ei pyyhi sitä pois, voi tunturisuksilla upota reisiä myöten pehmeään lumeen. Eteneminen tällaisissa olosuhteissa tunturisuksilla on raskaampaa kuin metsäsuksilla, mutta niilläkin pärjää, kunhan hyvästä pidosta on huolehdittu.

Pärjäät millä tahansa sopivan kokoisilla tunturisuksilla. Jos haluat panostaa laatuun, suosittelemme Åsnes merkkisiä tunturisuksia. Hyviä malleja ovat esimerkiksi Ingstad, Amundsen Fram, Cecilie ja Nansen. Varovaisen suosituksemme saa myös Madshus Panorama M62 tunturisukset.

Jos haluat pystyä laskettelemaan tunturisuksilla, edellä mainituista malleista suosittelemme Åsnes Ingstadia. Tiimalasimaisen muotoilunsa ansiosta se lähtee hyvin mukaan käännöksiin.

Metsäsukset

Pituutensa ansiosta metsäsukset ovat parhaimmillaan upottavassa lumessa ja puustoisessa maastossa, jossa tuuli ei pyyhi lunta pois eikä koveta hangen pintaa samalla tavalla kuin avotunturissa. Ne kantavat hiihtäjää hyvin ja niillä on tunturisuksiin verrattuna kevyt raivata uraa pehmeässä lumessa. Metsäsukset ovat ensisijainen suosituksemme esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Asiakkaistamme suurimmalla osalla on kuitenkin ollut Urho Kekkosen kansallispuiston vaelluksilla tunturisukset. Olemme pärjänneet niillä suhteellisen hyvin.

Metsäsuksissa ei normaalisti ole teräskantteja, minkä vuoksi ne eivät pure niin hyvin kovaan ja jäiseen hankeen kuin tunturisukset. Pituutensa vuoksi niillä laskettelu on huomattavasti vaikeampaa kuin tunturisuksilla.

Pärjäät millä tahansa sopivan kokoisilla metsäsuksilla. Jos haluat panostaa laatuun, suosittelemme Järvinen Lapponia metsäsuksia. Varovaisen suosituksemme saa myös Peltonen Metsä Step metsäsukset.

Tähän päättyy artikkelin ensimmäinen sivu. Loput viisi sivua ja paljon muuta materiaalia saat käyttöösi Talvivaelluskurssilla.

Seuraavien sivujen alaotsikot:

  • Entä liukulumikengät?
  • Oikean kokoiset sukset?
  • Wax, waxless vai skin?
  • Suksien huolto
  • Siteet
  • Monot
  • Entä muut siteet ja hiihtojalkineet?
  • Vuokraamot

Sähköpostilistallani saat kuulla vaellusvinkkejä

Sähköpostilistallani on hyvä meininki! En lähetä pelkkiä mainoksia, vaan enimmäkseen hyötysisältöä. Jos et saa viestejä pitkään aikaan, tarkasta roskapostikansiosi. Viesteihini saa vastata ja minä vastaan sinulle takaisin. Voit erota listalta milloin haluat.